Godsdiens Aktueel: ‘n Verkiesing om oor te glimlag

`n Verkiesing om oor te glimlag

Godsdiens Aktueel

Ons plaaslike verkiesings is agter die rug. Verskillende mense sal verskillend oor die verkiesing voel, maar oor een ding moet ons saamstem: dit was nie vervelig nie. Ek was bevoorreg om as deel van die Electoral Code of Conduct Observers Commission (ECCOC) die verkiesing te monitor. Dit staan onder die beskerming van die aartsbiskop Thabo Makgoba en het uitstekende samewerking van die OVK ontvang.

Ons dag het baie vroeg in die verkiesingsentrum hier in Kaapstad begin waar verskillende geloofsgroepe gebede vir die dag laat opgaan het. Daarna is `n verskeidenheid van verkiesingslokale besoek en dis hier waar my hart, soos wat die dag gevorder het, al warmer geklop het.
Praat `n mens oor ongelykheid dan sien jy dit ook duidelik in ons verkiesingslokale geïllustreer. Aan die een kant is daar lokale soos die statige stadsaal in Stellenbosch, met ‘n byna verlate gevoel, en aan die ander kant die dansende kiesers in Khayamandi. By die stadsaal het die meeste kiesers waarskynlik vroeg gestem, want alles wat Stellenbosch vir hul bied het op hierdie vakansiedag , het gewink. In Khayamadi was dit anders. In veelkleurig-getooide stalletjies was die EFF, ANC en DA langs mekaar opgestel, musiek het bulderend oor luidsprekers gespeel en mense het in die strate gedans. Min is huistoe. Dit was hul dag, ongeag die party wat jy ondersteun. Op `n stadium het daar `n onderonsie onder ‘n klompie klein seuntjies uitgebreek. Vinning het `n mamma met ‘n ANC T-hemp en `n stok en `n man met `n DA-hemp en `n sweep onder hulle ingevaar en die span uitmekaar gejaag. Praat van koalisievorming.
Ja, die woonbuurte van Durbanville se stemlokale het baie anders gelyk en gevoel as dié in die informele behuisingsarea van die Kaapse Vlakte en Mbekweni. Op sommige van die plekke het jy feitlik n viertrekvoertuig nog nodig gehad om daar uit te kom. In Durbanville het die kiesers met hul viertrekvoeruie gekom om te stem. Op die Vlakte het mammas nog `n paar sent uit kiesers probeer maak deur gebraaide “Russians” en hoederpote te verkoop. Oral het verveelde polisiemanne rondgestaan. Van die verwagte oproer het daar niks gekom nie.
Ten spyte van die uiteenlopendheid, was iets orals dieselfde. Die deeglikheid van die hoofverkiesingsbeamptes wat hulle taak met ywer uitgevoer het. Partyverteenwoordigers wat oral vriendelik langs mekaar die proses sit en dophou het en dan die mense wat geduldig in toue gestaan en wag het. Bejaardes en gestremdes is gehelp en vorentoe genooi, nêrens het ek iemand oor kla nie, want ons stem is mos nie sommer ‘n nietige ding nie…
Ek kan my byna nie indink dat daar `n tyd in ons land was waar die meeste mense nie kon stem nie. Nou is dit anders. Ja, op plekke was daar seker ongerymdhede. Wat is `n verkiesing dan nou ook sonder klagtes, maar ek het die aand moeg en baie tevrede gaan slaap. Die meerderheid mense in Suid-Afrika het die demokrasie omarm, maar daarmee ook mekaar… en ek het in my geestesoog ons Liewe Vader tevrede sien glimlag.
Dr Hanekom is verbonde aan die Sentrum vir Publieke Getuienis

Trackback from your site.

Leave a comment